Győrbe is ellátogat az MNASZ Országos Rally Bajnokság, 2023. szeptember 8-10. között megrendezik az I. Győr Rally versenyt, ami a hazai rallysport legjobbjait vonultatja fel. A sportesemény Győr Megyei Jogú Város polgármestere, a Széchenyi István Egyetem és a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatásával valósul meg az Arrabona Rally Club, a Mitko Magyarország és a TRP Hungary együttműködésével. 

Új színfoltja lesz idén az MNASZ Országos Rally Bajnokságnak a 2023. szeptember 8-10. között zajló I. Győr Rally megrendezése révén. A verseny az ORB-, ORB2-, ORB3-, Historic-bajnokság futama lesz, azok az autók indulhatnak, amelyek megfelelnek ezen bajnokságok szabályainak, valamint a versenyzők rendelkeznek a megfelelő licenccel.

Az I. Győr Rally a tervek szerint a szezon utolsó előtti fordulója lesz, egy hónappal a Rally Hungary európa-bajnoki forduló előtt. Mindkét verseny lebonyolításában együttműködik a Mitko Magyarország és a TRP Hungary, Győrben a rendezői feladatokat az Arrabona Rally Club vállalta.

A helyi egyesület mellett Győr Megyei Jogú város polgármestere, a Széchenyi István Egyetem és a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. is támogatja a verseny megrendezését, ami amellett, hogy a sportvilágra is kiterjeszti Győr járműipari szerepvállalását, közreműködik a hazai mérnökképzés népszerűsítésében, a közlekedésbiztonság fejlesztésében, valamint a turizmus elősegítésében is. 

„A járműgyártás kelet-európai fővárosában, Győrben az autósport is rendkívül népszerű, így tehát kifejezetten örülünk annak, hogy az idén ősszel a hazai rallysport legjobbjai versenyeznek nálunk” – nyilatkozta Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere.

„A motorizáció, a korszerű mobilitás, valamint a rallysok összetartozása, az általuk megismertetett idegenforgalmi- és tájértékek miatt is örömmel üdvözlom az őszi győri versenyt. Biztos vagyok benne, hogy abban a városban, ahol sokezer ember a járműiparban keresi a kenyerét, nagy szakmai-, sport-, és közönségsikere lesz az előzetes program alapján színes, látványos rendezvénynek.”

Három napra Győrbe látogatnak a hazai rally legjobbjai

Az I. Győr Rally már 2023. szeptember 8-án megkezdődik az adminisztratív átvétellel, ezután pályabejárás következik, amely során a versenyzőpárosok utcai járműveikkel bejárják és feldolgozzák a gyorsasági szakaszokat. A pályabejárás pénteken is zajlik, ekkor történik meg a versenyautók technikai ellenőrzése is. Az I. Győr Rally hivatalos programja péntek este kezdődik a rajtceremóniával, szombaton és vasárnap a versenyzők különböző gyorsasági szakaszokat teljesítenek, köztük Győr belvárosában is. Az esemény vasárnap a célceremóniával és a díjátadó ünnepséggel zárul.

A korábban Zalaegerszegen és Nyíregyházán sikerrel megrendezett hasonló versenyek tapasztalatai alapján a belvárosi szakasz mentén több tízezer szurkoló részvétele várható, ami hozzájárul majd ahhoz, hogy Győrre és Győr-Moson-Sopron megyére országos figyelem irányuljon és a térség kiemelten megjelenjen a hazai médiában.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a hazai járműgyártás és mérnöki innováció egyik fellegvárába, Győrbe is elvihetjük a rallysport varázsát. Köszönjük Dr. Dézsi Csaba András polgármester úr bizalmát, az a célunk, hogy az autóversenyek népszerűsége révén a szórakoztatás mellett az oktatás és a közlekedésbiztonság jelentőségére is ráirányítsuk a figyelmet” – nyilatkozta Őry Tamás, a TRP Hungary ügyvezető igazgatója.

Az I. Győr Rally előkészületeiről és a versennyel kapcsolatos lakossági információkról a rendezők további tájékoztatást nyújtanak a helyi médiában, valamint a Rallycafe.hu-n.