A HUMDA Országos Rally Bajnokság ötödik fordulójára, a 2023. szeptember 8-10. között zajló WHB Győr Rallyra összesen 136 páros nevezett. Az ORB, ORC, Historic, ORB2 és ORB3 mezőny mellett a Juniorok is megmutathatják magukat Győrben, ahová több évtizedes szünet után tér vissza a hazai bajnokság.

Az ORB értékelésben akár bajnokavatást is láthatunk a WHB Győr Rallyn. Az első négy futam után 33 ponttal vezető Vincze Ferenc – Percze Nándor páros amennyiben két ponttal többet szerez, mint a Turán Frigyes – Farnadi Ágnes duó, akkor vasárnap a bajnoki címet is ünnepelhetik a Városháza téren zajló célceremónia alkalmával.

A dobogó harmadik fokáért is nagy a csata, a Klausz Kristóf és Papp Tamás, valamint az Osváth Péter – Gács Gábor kettősök a Škoda Fabia előző változatával indulnak Győrben, miközben Velenczei Ádám és Vánsza Zsolt a legújabb Skoda Fabia RS Rally2 erejét akarja megmutatni aszfalton. A Rally2-es autók közt Bodolai László és Deák Attila Ford Fiestával, Német Gábor és Németh Gergely pedig egy Hyundai i20 N Rally2-vel száll harcba.

Az RC4 kategóriában két fronton zajlik a küzdelem. Berta László és Bertalan Márton nem csak a kategória, hanem a Peugeot 208 Kupa elsőségéért is vetélkedik, de üldözőik is abban reménykednek, hogy a WHB Győr Rallyn csökken a különbség. A Rally4-es kategóriában Hibján József és ifj. Fogarai Attila Ford Fiestával áll rajthoz, Kerék Balázs pedig egyre jobban megismeri az Opel Corsa Rally4-et, így a pilóták mellett a márkák csatáját is érdemes lesz figyelni.

A P12-P13-as géposztályt a Ladák uralják, a mezőny egyik különlegessége Bodogán Ferenc Honda motoros szörnyetege lesz. Az ORC értékelést vezető Bacsa Tamásék Toyotája mellett Mitsubishik, BMW-k is szép számmal indulnak a versenyen, és Keszler Mátyás is elhozza azt az Audi S2-est, ami elmaradhatatlan szereplője a hazai rallyversenyeknek.

A Historic kategóriában a D csoportot vezető Wirtmann Ferenc mellett az üldözők, Kalapács Zsolt és Csukovics István is nevezett. A WHB Győr Rally legszínesebb mezőnyében a Skodák, Ladák, Fordok között egy-egy Lancia, Volkswagen, Mini Morris is feltűnik, de Kanyik Antalék Polonez versenyautója sem lesz mindennapi látvány.

Az ORB2-ben minden a pontvadászatról szól majd. A bajnokságot vezető Zoltán Kevinéket mindössze egy-egy pont különbséggel követik Czékmány Norberték és Lakatos Tamásék, de a bajnokság első nyolc helyezettje annyira közel van egymáshoz és olyan szorosak a versenyek, ami Győrben is kiélezett küzdelmet ígér.

Az ORB3-ban Lenkey Ákos és Drótos Cintia a Lada 2101-gyel vezeti a bajnokságot. A WHB Győr Rallyn számukra is nagy a tét, hiszen a két üldöző, a BMW-vel versenyző Békési Richárd és a szintén Ladával induló Tamás Gyula is nevezett a versenyre.

A WHB Győr Rallyn a pénteki rajtceremóniát követően szombaton öt gyorsasági szakaszon versenyez az ORB, ORC, Historic és ORB3 mezőny. A vasárnapi hat gyorsasági szakaszon pedig az ORB, ORC és Historic mellett az ORB2 lép pályára.

A WHB Győr Rally előkészületeiről és a versennyel kapcsolatos lakossági információkról a rendezők további tájékoztatást nyújtanak a helyi médiában, a Gyorrally.hu-n, valamint a Rallycafe.hu-n.