A belvárosi gyorsasági szakasszal ért véget a II. WHB Győr Rally ORB2 értékelésének versenye. A szakaszt is és a versenyt is Faltusz Dávid és Csáki Zsuzsanna nyerte Peugeot 208 R2-vel.

Eseménydús futamon van túl a másodosztály Győrben. Az első gyorsasági végén Baksai László állt az élre, majd Várnai Dávid vette át a vezetést, de ő is csak egy szakaszra, mert a harmadik gyorsaságin kiesett. Rónavölgyi Endre és Percze Nándor került az első helyre és a hondás duó folyamatosan növelte előnyét, de a hetedik szakaszon már nem tudtak elrajtolni egy futóműalkatrész törése miatt. Az első helyre ismét Baksaiék kerültek, 24 másodperc előnnyel Faltuszék előtt. A Rábaringen el is olvadt az előny, a fiatal győri pilóta megnyerte a szombati zárószakaszt és 28 másodperccel gyorsabb volt Baksainál, amivel 4 másodperccel átvette a vezetést.

A vasárnapra már csak egyetlen szakasz, a belvárosi gyorsasági maradt, Faltusz keze pedig az embertömeg láttán sem remegett meg, ezt a gyorsaságit is megnyerte és ezzel magabiztos előnnyel szerezte meg a futamgyőzelmet, és az augusztusban kapott friss licensszel első ORB2-es futamán a dobogó tetjén ünnepelhet.

„Még nem tudom felfogni, hogy megnyertük, kell egy-két nap, mire feldogozom” – mondta a célban Faltusz Dávid. „Nagyon örülünk, biztonságit akartunk autózni, de úgy látszik, megvolt hozzá a tempónk. A Rábaringen fordult meg a verseny, mi jól mentünk, Laciék becsúsztak, és álltak fél percet, de az is kellett hozzá, hogy mi nem csúsztunk be. Rendkívül boldog vagyok, hogy otthon tudtam megnyerni az első versenyemet. Nagyon jól szervezett verseny volt, végig élveztem, remélem, hogy jövőre is visszatérünk, és ugyanilyen jót tudok autózni. A belvárosi szakasz elképesztő volt, rengeteg néző, hatalmas flow, nem volt felgumizva, úgyhogy kicsit csúszott, de ez benne van.”

A második helyen Baksai László és Erdei Zoltán végzett 12.7 másodperc hátránnyal, a harmadik Tamás Gyula és Sztrakon Bence lett 24.7 másodperc lemaradással.

Baksaiék második helye és Rónavölgyiék kiesése azt jelentette, hogy a ladás páros lett az ORB2 bajnoka.

Huszonnyolc évet vártam a bajnoki címre, de gyorsan eltelik az idő, és úgy tűnik, későn érő típus vagyok” – mosolygott Baksai. – „Sokat dolgoztunk ebben az évben ezért, kellett hozzá egy kis szerencse is, de végig ott voltunk az elejében, talán mondhatom, hogy megérdemelten nyertünk, végre összejött egyszer nekünk is. Mindig elbuktunk valami nüanszon, elsősorban technikai hibákon, ez óriási élmény, és nagyon örülök. Köszönöm a csapatnak, Kasza Zoli bácsinak a motort, és a családomnak, hogy elviselték ezt a sok évet, amit ezzel a hülyeséggel töltök!”

foto: Sári Péter